28 Mart 2011 Pazartesi

Ceviz seçimi

Yukarıdaki çeşit ile ilgili özellikler yanında
1- TOPRAK YAPISI: Ceviz yetiştiriciliği yapılacak yerin toprak yapısı genel anlamda meyve yetiştiriciliğine uygun yapıya (ağır olmayan, bitki besin elementleri açısından zengin geçirgen toprak) sahip olmalıdır. Ya da toprakta iyileştirme çalışması mutlaka yapılmalıdır.
2- İKLİM DURUMU:
a- Yaz Sıcakları: Yüksek Yaz sıcakları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararması meydana getirmektedir. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden yaz sıcaklarının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine daha dayanıklı çeşitler seçilmeli ya da güneş yanıklığına karşı tedbirler alınmalıdır.

b- İlkbahar geç donları: Sık ve genelde ilkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde mutlaka geç yapraklanan çeşitler tercih edilmelidir.
c- Kış Soğukları: Kış soğuklarının ani ve sert düştüğü yerlerde ceviz yetiştiriciliğinde çok dikkatli olunmalıdır. İlla ceviz yetiştirilecekse mutlaka vegatatif gelişme döneminde (yaz gelişme dönemi) besleme ve sulama gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Ayrıca kış üşümelerine karşı klasik tedbirler alınması konusunda her an dikkatli olunmalıdır.
Ayrıca bölgenin rakımı; yaz sıcaklıkları (güneş yanıklıkları), oransal nem (antraknoz gibi hastalıklar) durumu ve soğuklama ihtiyacının giderilmesi açısından ceviz çeşidi seçimi için çok önemlidir. Ceviz yetiştiriciliği yapılacak bölgede sulama açısından su varlığı çok önemlidir. ****Su yoksa cevizde yoktur.
* Düşük rakımlı ve sıcak bölgeler için Chandler çeşidi düşünülebilir.
Sonuç itibariyle çeşit seçiminde genel ceviz yetiştiriciliği kuralları çerçevesinde tüm faktörleri birlikte düşünerek karar vermek esastır.

Seçilecek çeşit ile ilgili alınacak fidanlarda (fidan seçiminde) ismine doğruluk olmazsa olmaz kuraldır ayrıca ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder